Diabetul de tip 1

Informații de bază pentru pacienții care suferă de diabet de tip 1

Dacă aveți diabet, nu sunteți singur. La nivel mondial există milioane de oameni care trăiesc cu diabet zaharat – aproximativ 5% dintre aceștia au diabet de tip 1 și 95% au diabet de tip 2. Diabetul de tip 1 apare la orice vârstă. Este o afecțiune gestionabilă și, cu un tratament adecvat al diabetului de la o vârstă fragedă, puteți trăi o viață lungă și împlinită. Este important să mâncați corect, să faceți exerciții fizice, să primiți sprijin de la cei din jur, să vă monitorizați glicemia și insulina, precum și să gestionați alte medicamente orale!

Diabetul – ce trebuie să știți

Diabetul este o afecțiune în care cantitatea de zahăr (glucoză) din sânge este mai mare decât în mod normal.

Diabetul de tip 1 apare atunci când organismul produce puțină insulină sau nu produce deloc insulină. Insulina este necesară pentru a ajuta zahărul să intre în celulele corpului. Zahărul provine din alimentele pe care le consumați și este folosit în toate celulele și organele pentru a genera energia care ajută corpul să funcționeze.

Insulina care lipsește din organism trebuie înlocuită. Insulina nu poate fi administrată oral, ci trebuie injectată.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 pot produce în continuare insulină, însă celulele nu pot reacționa corect la insulină. Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 au nevoie de pastile și/sau injecții cu insulină pentru a regla cantitatea de zahăr din sânge (denumită și nivelul de glicemie).

Intervalul sănătos al glicemiei

Aportul de alimente, transportul zahărului către celule și transformarea acestuia în energie sunt procese esențiale în organismul nostru. Nivelul glicemiei este rezultatul acestor procese. Dacă nivelul este prea ridicat sau prea scăzut, există riscul unor consecințe grave asupra organismului dvs. Prin urmare, un nivel normal al glicemiei este important pentru sănătatea dvs.

Monitorizarea nivelului glicemiei este importantă!

Cum vă monitorizați nivelul glicemiei

Nivelul glicemiei poate fi măsurat folosind un „glucometru” sau un „dispozitiv de monitorizare a glicemiei”. Pur și simplu recoltați o picătură de sânge prin înțeparea degetului și glucometrul vă va spune cât de mult zahăr aveți în sânge la momentul respectiv. În acest fel, puteți verifica dacă nivelul glicemiei dvs. este în intervalul sănătos.

Monitorizarea nivelului glicemiei este cel mai important mod prin care puteți verifica cât de bine vă gestionați diabetul!

Buna gestionare a diabetului

Pentru a gestiona cu succes diabetul zaharat, nivelurile glicemiei trebuie menținute în limitele normale prin injecții în timp util cu doza potrivită de insulină. Cu toate acestea, dacă vă schimbați obiceiurile alimentare (de ex.: post) sau activitățile fizice, nivelul glicemiei poate deveni prea scăzut sau prea ridicat.

Self-monitoring blood glucose

Hiperglicemia – nivelul ridicat al glicemiei

Când nivelul zahărului crește peste limitele normale, deveniți hiperglicemic. Dacă nivelul zahărului rămâne prea ridicat pentru o perioadă lungă de timp, există riscul de afectare a organelor, precum și alte complicații.

Nivelurile ridicate ale glicemiei se dezvoltă atunci când corpul dvs. nu produce suficientă insulină sau nu reacționează bine la insulină. Se poate întâmpla și atunci când o persoană cu diabet uită să-și administreze o injecție cu insulină sau dacă doza de insulină injectată a fost prea mică.

Hipoglicemia – nivelul scăzut al glicemiei

Nivelul glicemiei poate, de asemenea, să scadă sub limitele normale, ducând la hipoglicemie. Hipoglicemia este adesea numită o „reacție la insulină”, deoarece poate apărea după administrarea unei doze prea mari de insulină. Nivelul scăzut al glicemiei este frecvent la pacienții cu diabet de tip 1 – în medie, episoadele cu simptome apar de două ori pe săptămână. Numărul de scăderi neobservate (fără simptome, noaptea) ar putea fi chiar mai mare.

Dacă nivelul glicemiei scade prea mult, puteți pierde funcții importante, cum ar fi capacitatea de a gândi și de a acționa normal. Un nivel scăzut de glicemie necesită acționarea imediată!

Contactați-vă medicul pentru a discuta despre intervalul dvs. țintă al glicemiei.

Insulina – ce trebuie să știți

Insulina este un hormon care este produs în mod natural de pancreas. Fără insulină, zahărul nu poate pătrunde în celule și se adună în sânge. Insulina este medicamentul pentru persoanele al căror pancreas nu produce suficientă insulină (diabet zaharat de tip 1) sau ale căror celule nu reacționează corect la insulină (diabet zaharat de tip 2).

Insulin

Gestionarea insulinei – este în mâinile dvs.!

Când nivelul glicemiei crește după o masă, este necesară insulina pentru persoanele cu diabet de tip 1, pentru a readuce nivelul zahărului la normal. La persoanele sănătoase, pancreasul furnizează cantitatea potrivită de insulină. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 trebuie să injecteze insulină de mai multe ori pe zi cu stilouri, seringi sau pompe de insulină. Monitorizarea glicemiei vă ajută să determinați când și câtă insulină trebuie să vă injectați.

Tipurile de insulină

Există mai multe tipuri de insulină, în funcție de cât de repede și pentru cât timp acționează în corpul uman. Medicul dvs. vă va ajuta să-l alegeți pe cel mai potrivit pentru dvs.

Man injecting insulin
Tipul de insulină Administrare (timpul necesar pentru a ajunge în sânge*) Vârf (timpul necesar pentru a atinge cel mai înalt nivel de eficacitate*) Durată (durata de timp pentru care rămâne eficientă)
Cu acțiune rapidă ≈15 minute ≈1 oră ≈2-4 ore
Obișnuită sau cu acțiune scurtă ≈30 de minute ≈2-3 ore ≈3-6 ore
Cu acțiune intermediară ≈2-4 ore ≈4-12 ore ≈12-18 ore
Cu acțiune de lungă durată Câteva ore Reduce nivelul glicemiei relativ constant pe parcursul a 24 de ore  
* Timp după injectare

Viața cu diabet – sfaturi practice

O alimentație corectă

Alimentele pe care le consumați au o influență semnificativă asupra nivelului glicemiei. Este important să acordați atenție alimentelor pe care le consumați și să vă gestionați în consecință injecțiile cu insulină. Un dietetician care are experiență în diabetul de tip 1 vă poate ajuta să stabiliți un plan pentru o dietă echilibrată, dozele de insulină și nivelul corect de activități. Când obiceiurile sau preferințele dvs. alimentare se schimbă, trebuie să vă actualizați planul alimentar!

Exerciții fizice

Când vă mișcați, corpul consumă mai multă energie și consumă zahărul mai repede decât atunci când vă odihniți. Este bine să fiți activi! Pe termen lung, exercițiile fizice vă vor ajuta să vă stabilizați nivelul glicemiei.

Sprijin

Sprijinul social și emoțional vă poate spori în mod pozitiv starea de bine. Poate fi foarte util să împărtășiți experiențele dvs. cu alte persoane care suferă de diabet. O bună rețea de sprijin din partea membrilor familiei, a prietenilor și a organizațiilor de pacienți cu diabet poate avea un aport semnificativ!

Depozitarea insulinei

De exemplu, poate fi necesar ca insulina să fie refrigerată. Dacă injectarea de insulină rece este dureroasă pentru dvs., recipientul de insulină poate fi ținut la temperatura camerei (de obicei, în jur de 20 °C în Europa Centrală) înainte de injectare. Unele produse cu insulină pot fi păstrate în acest fel timp de aproximativ o lună. Asigurați-vă că verificați și respectați întotdeauna instrucțiunile furnizorului.

Healthy lifestyle with type 1 diabetes

Pentru mai multe informații și sfaturi personalizate despre diabetul de tip 1, contactați-vă medicul.

Referințe: www.diabetes.org